Top agent

PORTAL O TRŽIŠTU NEKRETNINA - informiranje, edukacija i promidžba

Na moru nikad više turista, ali i praznih kreveta

Jadranski domaćini postali su sami sebi najveća konkurencija. Nikad više je gostiju, ali i – praznih kreveta.

Iznajmljivači se tuže da je sezona lošija od lanjske

– Tuže se iznajmljivači i ugostitelji da su prazni, da je sezona lošija od lanjske. Brojke, međutim, govore da imamo deset posto više i gostiju i noćenja – kazao je na jučerašnjoj sjednici Turističkog vijeća HTZ-a Tomislav Fain iz zadarske agencije Terra Travel. Zadarska rivijera nije izuzetak. Cijelu obalu pogađa isti sindrom; iz sezone u sezonu na tržištu je sve više zimmer frei kreveta, a raste i broj restorana. U Splitu je, recimo, zbog Ultre u samo deset dana registrirano novih petstotinjak kreveta u privatnom smještaju.

– U Zadarskoj županiji je čak 6500 kreveta u privatnom smještaju više nego lani. Nikli su i mnogi restorani u manjim mjestima poput Sukošana ili Bibinja i, istina je, Zadar definitivno navečer više nije pun kao prijašnjih sezona – oslikava Fain.

Prijeti inflacija privatnog smještaja

Ministar turizma Anton Kliman priznaje da prijeti inflacija privatnog smještaja, koji ionako već prevladava u smještajnim kapacitetima hrvatskog turizma. - Ne treba gušiti privatnu inicijativu. Privatni smještaj je, osim toga, i socijalna kategorija. No s gradske i županijske razine ipak treba upravljati brojem privatnih iznajmljivača – kaže Kliman. Njihov se broj, inače, s lanjskih 67.000 povećao na 74.000. U obiteljskom se smještaju sada nudi 40.000 više kreveta nego lani.

Sezona je za svakog dobra onoliko koliko je uložio u njenu pripremu

– Ukupno obiteljski smještaj ima nešto više od pola milijuna postelja i to nije previše. Toliki kapacitet u privatnom smještaju imaju i Bavarska ili Južni Tirol, recimo. Radi se samo o kvaliteti, nitko tko ulaže u svoj proizvod ne treba se bojati međusobne konkurencije. Sezona je za svakog dobra onoliko koliko je uložio u njenu pripremu i gost, ako je kod nekoga zadovoljan, neće otići drugome – kaže Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK. Hrvatska u privatnom smještaju, hotelima, hostelima, kampovima... ukupno ima devetstotinjak tisuća kreveta. Na jučerašnji dan gostiju je bilo 800.000, a hoteli su manje-više puni.

– Sezona ulazi u svoj vrhunac, za šest mjeseci bilo je 4,6 milijuna turista, tri posto više nego lani, i 18,3 milijuna noćenja, što je pet posto bolje. Očekujemo takav rast do kraja 2016. – kaže direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić, koji će, po odluci Turističkog vijeća, morati doraditi plan udruženog oglašavanja za 2017. Članovi nisu pristali da se zbog manjka novca (48 umjesto sadašnjih 55 milijuna) iz udruženog oglašavanja izbace hoteli.

www.večernji.hr