Top agent

PORTAL O TRŽIŠTU NEKRETNINA - informiranje, edukacija i promidžba

Mobilne kućice – jednostavno, dostupno, funkcionalno

Ako ste u zadnje vrijeme prošetali kroz jedan od mnogobrojnih hrvatskih kampova sigurno ste primjetili veliki broj mobilnih kućica koje čak i zakletim protivnicima kampiranja izazove interes i nametne određena pitanja. Mobilne kućice, za razliku od šatora i kamp-kućica, s uređenom terasom i potpuno opremljenoga interijera pretvara skeptike o ljetovanju u prirodi u odane vlasnike ovih zanimljivih pokretnina. O tome što su to mobilne kućice, koje su njihove prednosti,od kakvih su materijala izgrađene i što sve nude razgovarali smo s Nikolom Orlićem, voditeljem prodaje tvrtke EFFECTUS Management & Consulting - jedinim hrvatskim ovlaštenim zastupnikom za zastupanje najvećih i najkvalitetnijih proizvođača na tržištu. EFFECTUS Management & Consulting je tvrtka specijalizirana za savjetovanje i upravljanje u turističkoj industriji, a posebice u hotelijerstvu i kampingu. Profitni centar Mobilne kućice dio je Effectusa koji se bavi prodajom i posredovanjem u prodaji mobilnih kućica. Kroz projekt nazvan “Vaša adresa uz more” jedini nude potpunu uslugu koja uključuje sve; od odabira lokacije za smještaj, preko narudžbe kućice i eventualnih dodatnih opcija do transporta, montaže, kasnijeg eventualnog servisa pa čak i savjetovanja pri iznajmljivanju ili preprodaji. Detaljnije o ponudama i uslugama možete pogledati na www.mobilnekucice.hr

Što su mobilne kućice?
Mobilne kućice su smještajni objekti modularnog tipa, koji se koriste na raznim gradilištima, privremenim obitavalištima, ili kao rješenja brzog, udobnog i privremenog smještaja s mogućnošću mobilnosti a udobnošću fiksnih objekata.
To su samostojeći objekti namijenjeni stanovanju, opremljeni električnim, hidro i klimatizacijskim instalacijama, pogodni za smještaj u kampovima i turističkim naseljima.
Koje su prednosti kupnje mobilne kućice?
Prednosti ima mnogo. Kao prvo, mobilna kućica njezinim vlasnicima ili onima koji ih unajmljuju pruža najkomforniji mogući boravak u prirodi. Dakle, mobilna kućica pruža mogućnost da se odmaknete od svakodnevne gradske gužve, prometa, asfalta, da boravite u npr. u hladovini borove šume, u blizini plaže, sa svoje terase gledate more, slušate šum valova a opet imate sav potreban komfor kao i kod kuće.
Pored toga, kad usporedite financijsku stranu stvari postaju potpuno jasne i dileme više nema. Mobilna kućica je u startu višestruko jeftinija od nekog prosječnog apartmana na moru. Unutarnje uređenje nije potrebno jer mobilna kućica dolazi potpuno opremljena. Potrebna je samo posteljina i posuđe. U paušalni najam parcele koji plaćate kampu uračunate su sve moguće režije. Nema dodatnih troškova. Poreza na nekretnine nema jer se radi o pokretnini. I na kraju, postoje načini kako da svoju mobilnu kućicu legalno iznajmljujete u periodu kada je ne koristite a kako su vrlo tražene i postižu velike cijene bukinga lako možete umanjiti ili čak u potpunosti anulirati trošak godišnjeg paušala pa čak i zaraditi.
Na kraju cijele priče tu je mobilnost. Kada vam jedan autokamp dosadi svoju mobilnu kućicu lako možete prebaciti u neki drugi.
Mobilne kućice su pokretnine. Kako se pravno tretira njihovo postavljanje na određenu parcelu?
U Hrvatskoj kao ni u drugim europskim zemljama za koje znamo ne postoji posebna regulacija koja se odnosi isključivo na mobilne kućice. Kako se različiti zakoni i pravila različito tumače, da bi se izbjegle moguće komplikacije jedini 100% ispravan i legalan način je postavljanje u autokampove.
Koji se modeli najčešće traže?
U posljednje vrijeme najtraženiju su modeli od 30-ak m2, dimenzija cca. 8x4m, sa 2 ili 3 sobe, 1 ili 2 kupaonice, ovisno o željama i potrebama klijenta.
Jesu li mobilne kućice moguće samo u tipskoj varijanti ili postoji mogućnost projektiranja prema željama kupaca?
Uvijek u tipskoj. Radi se ipak o serijskoj proizvodnji. Međutim, u našoj ponudi su trenutno dva proizvođača, Sun Roller i Adria Home, s ukupno 26 različitih modela i tlocrtnih rješenja tako da nema straha da svatko sebi neće pronaći model koji mu najviše odgovara. Na kraju krajeva, odabirom unutarnjeg dekora i mnogobrojnih dodatnih opcija svaki model se može u potpunosti personalizirati.
Od kojih su materijala napravljene?
Šasija je je od 100% galvaniziranog čelika, bez drvenih dijelova. Bočni paneli su od polistirena koji nudi visok stupanj zidne izolacije kao i dugotrajnu stabilnost te otpornost. Svi su modeli izrađeni s dvostruko ostakljenim PVC prozorima i vanjskim vratima. Krov je od pocinčanog lima prethodno obrađenog i pripremljenog da izdrži težinu snijega. U podu i krovu je toplinska izolacija od staklene vune u različitim dimenzijama (ovisno o paketu opreme) i različiti vodootporni materijali. Ventilacija je originalna i pruža maksimalnu prozračnost od najniže do najviše točke. Boravak u mobilnoj kućici je ugodan kako pri najvišim tako i niskim vanjskim temperaturama.
Što sve uključuje opremljenost mobilne kućice?
Sve kućice su potpuno opremljene kuhinjskim namještajem, sudoperom te kuhinjskim aparatima (štednjak, napa, hladnjak, u nekim modelima u standardnoj opremi je odmah i pećnica). U središnjem prostoru je kutna garnitura koja se razvlačenjem može pretvoriti u dodatni ležaj. Stol i stolice. Kupaonice su kompletne. Sobni namještaj je uključen kao i kreveti s madracima. U nekim modelima su uključeni i električne grijalice, konvektori. Nedostaje samo posteljina i posuđe. U dodatnu opremu spada klima uređaj, mrežice za komarce na svim prozorima, perilica rublja ili posuđa, mikrovalna pećnica, rolete ili funkcionalne grilje na prozorima i još mnogo toga. Postoji čak i opcija podnog električnog grijanja.
Također, u našoj ponudi su i drvene terase koje se u pravilu biraju u više od 90% narudžbi. Rade se od dubinski impregniranog drveta, načešće s ogradama i nadstrešnicama, u različitim dimenzijama po želji kupca. Elementi se izrađuju u tvornici i sklapaju na licu mjesta odmah nakon dostave i montaže same kućice.
Koji su koraci u procesu kupnje mobilne kućice? I koliko se čeka od trenutka narudžbe do isporuke?
Najbitnije je imati dogovorenu parcelu u nekom autokampu. Svjesni da to nije baš najjednostavnije, pogotovo ne u boljim i kvalitetnijim kampovima, mi tu odmah uskačemo u pomoć svakom klijentu i nudimo više parcela u različitim kampovima s kojima smo u kolegijalnom ili partnerskom odnosu. Nakon što klijent odabere parcelu i s kampom dogovori uvjete paušalnog ugovora krećemo s procesom narudžbe kućice. Odabire se model, oprema, terasa te se na temelju udaljenosti kampa od tvornice i još nekih parametara izračunavaju cijene transporta i montaže. Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora u kojem se definiraju svi ti detalji skupa sa dogovorenim rokovima i plaćanjem avansa potvrđuje se narudžba i tu sve brige klijenta prestaju. Mi pratimo proizvodnju, rješavamo dokumentaciju, komuniciramo s kampom, organiziramo prijevoz, montažu, izradu terase itd. Nakon što je kućica gotova i spremna za isporuku (u pravilu uvijek unutar 30 – 90 dana) u vrlo kratkom roku se prevozi i montira na parcelu i klijentu ostaje samo doći i uživati u odmoru.
Imaju li kupci mogućnost uživo vidjeti modele koji ih zanimaju ili je prodaja isključivo kataloška?
Naravno da se mogu vidjeti uživo u raznim kampovima u kojima su već postavljene. Za klijente koji nemaju to iskustvo a zainteresirani su često omogućimo i da isprobaju kućicu. Nakon što prespavaju u njoj jednu noć i osjete njene čari i komfor koji nudi nema sumnje da će donijeti ispravnu odluku.

Vezani članci:

Mobilne kućice ostvaruju san o nekretnini na moru