Top agent

PORTAL O TRŽIŠTU NEKRETNINA - informiranje, edukacija i promidžba

Kupujete stan? Par savjeta za početnike...

Kupovina nekretnine je složen i zahtjevan proces. Stoga se mnogi kupci odlučuju za pomoć agencija za nekretnine koje će svojim klijentima pružiti profesionalnu pomoć i uslugu u ovom procesu.
Međutim, za one koji ipak sami odluče ući u proces kupnje nekretnine donosimo vodič odnosno savjete što ih očekuje na ovom putu do vlastite nekretnine:

1. Odrediti budžet

Vrlo je bitno znati s koliko točno novaca raspolažete za kupnju stana i na koji ćete ga način kupiti: gotovinom ili kreditom banke. Ako kupujete kreditom tada treba uzeti u obzir dodatne troškove koje podrazumijeva dizanje kredita kao što je solemnizacija ugovora ili procjena nekretnine. Ako kupujete gotovinom, tada ovih dodatnih troškova nema, ali ostaju javnobilježničke naknade kao i upis u zemljišne knjige. A prije svega toga treba odrediti iznos od – do koji ste spremni izdvojiti za kupnju stana. Nakon svega, treba misliti i na opremanje ili eventualno renoviranje stana, ovisno radi li se o starogradnji ili novome stanu.

2. Tip stana

Navedeni budžet već donekle određuje u kojim zonama grada i kakav stan ćete uzeti u obzir za kupnju, no treba misliti i na neke dugoročne stvari, a to su stanje zgrade u kojoj se stan nalazi, je li stan na zadnjem katu bez lifta, kakva je infrastruktura i općenito kakvi su sadržaji u blizini. Odnosno, trebamo se zapitati ima li stan u budućnosti perspektivu da dobije na vrijednosti ili da izgubi.

3. Provjera dokumentacije

Nakon što ste našli stan koji vam po svemu odgovara, ide još jedan složeni dio ovoga procesa, a to je provjera vlasništva i usuglašavanje s ugovorom o kupoprodaji. Kod vlasničkog lista vrlo je bitno gledati je li vlasnik zaista i prodavatelj nekretnine, zatim ima li tereta na nekretnini te najvažnije – ima li stan kakvih aktivnih plombi odnosno zabilježbi koje bi mogle osporiti vaš upis u vlasništvo nekretnine. Ako se ne razumijete u “čitanje” vlasničkog lista, a ni ugovori vam nisu svakodnevna pojava – obavezno angažirajte odvjetnika.

4. Isplata

Kad dođete do faze isplate to znači da ste pri kraju. Međutim, posla još ima. Dakle, isplata ide samo ako su zadovoljeni svi uvjeti iz ugovora i na način koji je ugovoren. Ako prodavatelj ima još bilo kakvih obveza prema vama, prvo tražite da ih ispuni a tek onda isplatite nekretninu u cijelosti. U protivnom ćete teško više motivirati prodavatelja da išta radi po tom pitanju.

5. Upis u zemljišne knjige

Kada ste isplatili stan, slijedi upis u zemljišne knjige. S upisom nemojte čekati jer postoje novčane kazne za neispunjavanje ove obaveze u određenom roku. Isto tako, dužni ste prijaviti kupnju u poreznu upravu. Ako ste kupili od tvrtke odnosno pravne osobe, postoji mogućnost da prodavatelj sve ovo obavi.

6. Primopredaja nekretnine

Nekretninu preuzmite odmah po isplati i to uz primopredajni zapisnik. U zapisnik je potrebno staviti datum primopredaje kako bi se od toga dana svi računi mogli obračunavati na novog vlasnika.Stoga je, naravno, bitno i točno zapisati stanje brojila struje, vode i plina. Sa zapisnikom idete na komunalno, vodovod, HEP i plinaru.Nakon toga slijedi “slatki dio” cijeloga procesa, a to je uređenje doma i useljenje.
Autor: TopAgent portal