Top agent

PORTAL O TRŽIŠTU NEKRETNINA - informiranje, edukacija i promidžba

Kako urediti terasu ili balkon kao dnevni boravak na otvorenom?

Prva jutarnja kavica - na otvorenom...

Ima li išta ljepše od prve jutarnje kavice na otvorenom, po mogućnosti na vlastitom balkonu ili terasi?
Ako već niste među onim sretnicima koji posjeduju kuću s okućnicom, najvjerojatnije imate stan s balkonom ili terasom. A to je sasvim dovoljno za uživanje na otvorenom u intimi vlastitoga doma.
Dolaskom ljepših dana većina nas baca pogled upravo prema tom prostoru i razmišlja kako bi se trebalo pokrenuti i osloboditi balkon nepotrebnih stvari koje smo nagomilavali tijekom hladnijih dana. E pa vrijeme je da se požurite kako biste što prije mogli uživati u odmaranju i druženju na otvorenom.

Pripremite terasu za uživanje...

Za početak dobro pogledajte što sve morate napraviti kako biste vanjski prostor osposobili za upotrebu i ima li potrebe za kupnjom novih proizvoda kako biste svoj prostor stavili u funkciju.
Uzmite veliku vreću za smeće i bacite sve što je za baciti, a druge stvari koje će vam još zatrebati pospremite negdje gdje neće smetati. Zatim bacite oko na sjedeću garnituru ako je imate i pogledajte u kakvom je stanju. Ako je vrijeme za promjenu kompletnog namještaja razmislite prije kupnje o nekoliko važnih stvari – o veličini namještaja, o materijalima od kojih je izrađen taj namještaj te o bojama. Jako je važno uzeti u obzir kupujete li namještaj za otvoreni prostor poput nenatkrivene terase ili za balkon. Isto tako treba unaprijed znati postoji li mogućnost da se namještaj negdje pospremi i zaštiti za vrijeme zime. Isto tako razmislite koje biste biljke mogli zasaditi i gdje biste ih mogli postaviti kako biste maksimalno uživali u ljepoti eksterijera.

Natkriveni balkoni

Navikli smo da su naši balkoni uglavnom manje kvadrature, ali zahvaljujući brojnim mogućnostima kada je u pitanju vrtni namještaj i takav se prostor itekako može lijepo i funkcionalno urediti. Namještaj na rasklapanje, mekani jastuci za sjedenje i vesele boje učinit će i najmanji prostor oazom na otvorenom.
S obzirom na to da se radi o natkrivenom prostoru izbor materijala vrtnog namještaja je beskrajan – plastika, metal, prirodno drvo ili ratan... Još kad se tome dodaju posudice s biljkama koje se učvrste na zid ili objese na ogradu, doživljaj je potpun. Za romantičan ugođaj u večernjim satima dovoljno je upaliti svjećicu i postaviti je na stol...

Nenatkrivene terase

Bilo da se terasa nalazi u sklopu stana ili je dio vašeg dvorišta treba dobro osmisliti uređenje takvog prostora. Nerijetko se dogodi da što imamo više tog vanjskog prostora da zapravo koristimo vrlo malo njegova potencijala. Međutim, upravo takav prostor daje nam mogućnost da dobijemo dnevni boravak na otvorenom i da nam u ljetnim danima u potpunosti zamijeni unutanji prostor. Takav vanjski prostor postaje mjesto za igru i odmor, a vrlo često i kao prostor za druženje s prijateljima i obitelji. Stoga je vrlo važno znati za što će nam taj prostor koristiti kako bismo ga mogli adekvatno opremiti i urediti. Ako imate djecu treba paziti da se na terasi i u vrtu ne nalaze opasne stvari koje bi mogle dovesti do ozljeđivanja djece (oštri predmeti, kemikalije, rupe, opasna ograda i slično). Također, ako imate kućnog ljubimca poput psa koji boravi u dvorištu treba uzeti u obzir postoji li opasnost da pas ošteti dio namještaja ili da sam sebe ozlijedi.

Garnitura za druženje i drijemuckanje...

Zatim treba razmisliti koliko ćete često pozivati prijatelje na roštilj ili ručak te sukladno tome treba izabrati veličinu stola i broj stolica. Dobro je u rezervi planirati uvijek koji stolac više pa nije loše uzeti stolce na rasklapanje koje je lako posremiti kada ne trebaju.
Ako ste među onima koji vole drijemuckati ili čitati na terasi onda obavezno razmislite o kupnji ležaljke, ali i o tome ima li za nju dovoljno mjesta. Kada birate namještaj neka vam kriterij bude udobnost, a ne namještaj s potpisom. Također trebate unaprijed znati što s namještajem u slučaju kiše, snijega ili nevremena. Ako nemate gdje skloniti namještaj, izaberite onaj koji je predviđen za vanjski prostor jer ćete jedino tako riješiti ovaj problem. Međutim, treba imati na umu da i sunce šteti namještaju tako da i tu treba biti oprezan kod odabira materijala kako vam se ne bi dogodilo da namještaj vrlo brzo izgubi svoj prvobitni izgled.

Kad kupujete, isprobajte...

Za kakav god se namještaj odlučili zapamtite da je njegova uloga da služi vašem uživanju i udobnosti na otvorenom. Stoga se pri kupnji nemojte ustručavati sjesti ili leći na komad namještaja koji želite kupiti.
I ne zaboravite na hlad. Ako ga nemate dobro će vam doći kvalitetan suncobran koji šteti od štetnog UV zračenja. Time ćete si produljiti vrijeme boravka na otvorenom, a i vaša koža će vama biti zahvalna.

Autor: TopAgent, 28.2.2016.

 

VEZANI ČLANCI:

Kako prilagoditi vrt ili terasu djeci?

Stiže proljeće – pripremimo naše terase, balkone i vrtove za korištenje i uživanje

Namještaj od paleta za kreativce

Ideje za uređenje terase, balkona i vrta

Priprema balkona terasa i vrtova za zimu i hladnoće